Termékleírás

A termék tápegységből, hőleadó fűtőszalagból/fűtőszálból és szabályozóból (termosztátból) áll.

A tápegységet korrózióval és a szokásos fizikai terhelésekkel szemben védett acél házban szállítjuk. Általában falba, az elektromos szekrény közelébe szerelik. Így csak a házat takaró lap látható.

A fűtőszál 6, 8, 12 vagy 17 cm széles és 0,2 mm vastag alumínium szalagokból áll. A padlóban lévő esztrich alá vagy tetejére, illetve a falakba vakolat alá vagy falat takaró elemek alá szerelhetők, és alacsony feszültségű (3 V-tól 48 V-ig) egyenárammal árammal működnek.

A fűtőszalagok a meglévő padlóra is helyezhetők.


Teljesítmény méretezés

Az áramellátás kapacitását a fűtött helyiség hővesztesége határozza meg.

A fűtőszalag mérete az elérni kívánt fajlagos hőteljesítménytől (W/m2) függenek.

A fajlagos hőteljesítményt az egyes helyiségekben padló közelében elérni kívánt hőmérséklettől függ. 

Konkrétan:

23-28°C esetén lakóingatlanokban (fajlagos hőteljesítmény 30-80 W/m2)

28-32°C fürdőszobákban vagy külső falak mentén vagy üvegfelületek alatt (fajlagos hőteljesítmény 120 W/m2)

Nyitott területek vagy felületek (teraszok, erkélyek, autóbeállók) fűtésére 80-150 W/m2 hőteljesítményt alkalmazunk.

Ha a zárt területek hővesztesége az ajánlottnál nagyobb fajlagos teljesítményt igényelt, ezt kiegészíthetjük falra szereléssel vagy passzív padlófelületekbe történő átirányítással.


Beállítások

A beállításokat egy digitális, állítható szobatermosztát segítségével lehet bevinni minden helyiséghez külön. Távkezelés is elérhető felár ellenében.


Padló változat:

A fűtőszalagokat általában esztrich alá fektetjük rá a szigetelésre, de nem kevésbé hatékony, ha esztrichre vagy padlóburkolat alá helyezik. A padlószint csak 0,4 mm-rel emelkedik.

Bár furcsán hangzik, a meglévő padlóburkolatokra is telepítjük rendszerünket (mobil változat). A feltétel csak az, hogy a vizuális hatás miatt lefedjék, beburkolják azt valamivel. Használhat bármit: meleg padlót, lamináltat, gumit, szőnyeget, gipszkartont, műfüvet stb. Természetesen kerámiát vagy követ is használhat, ha a meglévő padló lehetővé teszi.

Egyébként fűtőszalagjaink bírják a száraz és nedves esztrichet és minden típusú padlóburkolatot. 

Bárhová is telepítjük őket, fűteni fognak.

Falfűtés

Falra szerelés esetén a rögzítési lehetőségek korlátlanok. A szalagok a vakolat alá vagy fölé helyezhetők. Csak az a fontos, hogy legyen hőzár/szigetelés a felületen (falon kívül vagy belül), különben hő távozik. De ez igaz minden más fűtési módszerre is.

A falra való telepítésnél általában szigetelőréteget helyezünk el, erre rögzítjük a fűtőszálakat (180-200 cm magasságíg), és mindet gipszkartonnal fedjük le. Ha a falak túlságosan sérültek egy ilyen beavatkozáshoz, akkor aluminium profillal rögzítjük a fűtőszalagokat. Mindenesetre az eljárás nincs túlbonyolítva. Kis ráfordítással a padlóval egyenértékű fűtést kaphat.

Mennyezeti kialakítás is lehetséges.


Vezérlés és szerelvények

Általában a falba kerül beszerelésbe, így a beszerelés után csak a fedő lemez és termosztátok láthatóak, de más megoldások is lehetségesek. A ház/doboz méretei: 22x35x10 vagy 35x35x10. Fűtött helyiségben nincs szükség elektronikus szerelvény vagy szerelvények felszerelésére. A felhasználók leggyakrabban a folyosón, vagy tárolóban történő telepítést választják. A többi helyiségben csak a termosztátok kerülnek elhelyezésre.


Telepítés

Telepítést kizárólag a gyártó által engedélyezett szakemberek végzik.

Telepítést a helyi villanyszerelési szabályoknak és szabványoknak megfelelően kell elvégezni.

Késleltetett (lassú) biztosítékot használunk.

Tápegység csak a fűtőszalag csatlakozása után kapcsolható be.

Telepítés kizárólag 0 °C-nál magasabb hőmérsékleten történhet.


Hibalehárítás

A rendszer nem tartalmaz olyan alkatrészt vagy egységet, melyek javításával vagy hibaelhárításával a felhasználónak kell foglalkoznia. Hiba esetén ellenőrizze, hogy a biztosítéka ép e. Ha a biztosíték ép és a hiba fennáll, lépjen kapcsolatba i-eco szakemberével.


Garancia

Fűtőszalagokra 20 év, elektronikus alkatrészekre 7 év


Kapcsolatba lépnél velünk?

GYIK

1. Miért hívják a rendszert "i-eco"-nak?

Mi egy olyan cég vagyunk, aki hisz abban, hogy a jövő az alakítható és alkalmazkodó, megújuló energiaforrással üzemeltethető fűtési rendszerekben van. Számunkra fontos, hogy a fűtési rendszer takarékos legyen és környezetbarát akár megújuló forrásból nyert energiával működik, akár a hagyományossal.

2. Milyen típusú padlóval, felülettel, anyagokkal kompatibilis az i-eco rendszer?

Általánosságban a rendszer minden padlóval és anyaggal kompatibilis, de javasoljuk, hogy félreértések elkerülése végett konzultáljon az adott anyag gyártójával.

3. Miért gondolják az, hogy a padlófűtés nyújtja a legnagyobb kényelmet?

  • Láb melegben tartása az alapvető feltétele az egészséges állapotnak és a kényelemnek. Tapasztalatból tudjuk, hogy a mi rendszerünk, a kimagasló területi fedésének köszönhetően, kevesebb hőt használ fel és ad le ugyan azon levegő hőmérséklet eléréséhez, ami kizárja a túlmelegedés kockázatát. Fejmagasságban mért levegő hőmérséklete 2 C fokkal alacsonyabb, mint lábnál, ami tökéletes hőérzetet nyújt.
  • Nincs légkeverés, nem száll fel a por.

  • Ez az egyetlen gazdaságos megoldás, mellyel kényelmesen lehet változtatni a hőmérsékletet helyiségenként.

  • Zaj és szagmentes.

  • Radiátorok nem foglalnak helyet a lakásában, a bútor szabadon elhelyezhető.

4. Hová célszerű telepíteni a rendszert, födém fölé vagy alá?

Attól függ: ha födém alá tesszük le a szalagokat, akkor a felfűtés több időt fog igénybe venni, de a padló tovább marad meleg. Ha fordítva telepítünk, akkor gyorsabban fűt fel a rendszer, de a padló is gyorsabban hűl le.

5. Mi történik akkor, ha áramszünet van?

Szerencsére ilyen nagyon ritkán fordul elő és nagyon rövid ideig tart. De kérjük, hogy emlékezzen arra is, hogy áramszünet esetén a kazán is leáll! Ilyenkor csak kandallóval tud fűteni. Viszont, ha rendszerünk aljzatbeton alatt lett telepítve és felfűtötte azt, akkor aljzatbeton  egyfajta hőakku-ként fog viselkedni és addig sem fog fázni, amíg helyreáll az áramszolgáltatás.

6. Magam is telepíthetem a rendszert?

Nem, a telepítést kizárólag erre felhatalmazott szakemberek végezhetik.

7. Mi történik, ha véletlenül átfúrom a szalagot (vagy elszakítom)?

Semmi! A rendszer ugyan úgy működik tovább. Nem áll le a fűtés, nem kell padlót bontani. Emlékezzen: ha több mint 50%-ban szakítja vagy vágja el a szalagot, akkor javasoljuk, hogy hívja ki szakemberünket megvizsgálni a sérülést.

8. Szabad a fűtő szalagokat vízbe telepíteni?

Természetesen, de ezt csak az erre felhatalmazott szakember végezheti el.

9. Lehet a fűtési szalagokat telepíteni a nedves/vizes padlóra?

Természetesen, de ezt csak az erre felhatalmazott szakember végezheti el.

10. Hozzá lehet a kapcsolni i-eco rendszert alternatív energiarendszerekhez?

Természetesen – i-eco fűtési rendszer a leghatékonyabb és az egyik legkönnyebben csatlakoztatható rendszer az alternatív energiaforrásokhoz.

11. Miért jó a 12V?

A 12V az irányadó, de a feszültség 3-48V között állítható, attól függően, hogy pontosan mit kell fűteni. Az átalakítás elsődleges oka az alacsonyabb feszültséggel használt anyagok elérhető biztonságossága és hosszú élettartama.

12. Feszültség transzformálásával lesz energiaveszteség?

Valóban minden feszültség transzformálás veszteséggel jár. Viszont, mi olyan toroid transzformátorokat használunk, melyek rendkívül alacsony veszteséggel alakítják át a feszültséget. Ezenkívül a toroid transzformátor energia vesztesége általában hőfejlesztésben jelenik meg. Vagyis maga a transzformátor melegszik fel kicsit, amivel ismét csak azt a helységet fűti, ahol telepítve van.

13. Ez a rendszer jobban megéri, gazdaságosabb, mint a villanykazán?

Kondenzációs kazánra van szükség ahhoz, hogy megközelítse a toroid transzformátor minimális energia veszteségét. Ezek általában nem olcsó eszközök, ráadásul a kazánok általában nem ugyanott kerülnek telepítésre, ahol fűtenek és több helyet is foglalnak, így könnyen előfordulhat, hogy külön vizes és meleg háztartási helyiségekre lesz szüksége. Még a legolcsóbb kondenzációs kazánok is elég drágák. 

14. Tudok ezzel a rendszerrel helyet megtakarítani az ingatlanomban?

Helytakarékossági szempontból jobb, mint egy radiátor, fan coil, vagy klíma, hogy a hőszivattyús rendszerek helyigényéről ne is beszéljünk. És Magyarországon ma már 1 m2-ért sok településen 1.000.000 forintot is elkérnek. Vagyis pl. egy 5 m2-et elfoglaló rendszer teljes ára, nem csak maga a berendezés értékéből, beüzemelés és fenntartási költségekből áll össze, hanem az általa elfoglalt hasznos terület árából is, ami ebben az eseteben +5.000.000 forint költséget jelent ingatlan tulajdonosának.

Egy kazánnak is általában külön helyiségre van szüksége, és akkora a helyigénye, mint egy viszonylag nagy szekrénynek, miközben a rendszerünket a falba süllyesztjük. Emellett nincsenek ingatlan bútorral való berendezését bonyolító radiátorok.

15. Hol használhatom optimálisan a rendszert?

Az esztrich alatti használat azt jelenti, hogy az képes "akkumulátorként" működni – főként éjszaka tölt (felfűti), amikor az áram ára alacsony, és napközben folyamatosan adja le a hőt.

Falra akkor helyezzük, ha az ügyfélnek problémája van a nedvességgel és a penésszel, mivel teljesen kiszárítja a területet.

Tehető közvetlenül burkolat alá. Így közvetlenül szolgáltatja a meleget.

Vagyis minden telepítési módnak van előnye. Ezért is részesítjük előnyben a rendszer telepítését szakembereink által. Ez a fűtési rendszer évtizedekig tart, és a megfelelő telepítés kritikusan fontos.

16. Mi a helyzet zajszennyezéssel? Halkabb ez a rendszer, mint a hagyományos kazánok vagy klímák.

Ez a rendszer hangtalan. Ellenben minden más, akár kazán, akár légkondicionáló, akár hőszivattyú – mind jelentős zajszennyezéssel és zajterheléssel működnek.

17. Telepíthető ez a rendszer régi burkolatok elbontása nélkül is?

További fontos szempont, hogy az ügyfélnek a magassággal van gondja, sokszor mi vagyunk az egyetlen megoldás, hiszen fűtőszalagjaink vastagsága 1 mm-t sem éri el. Telepítés történhet a régi burkolatra is. Elég a fűtőszalagokra rátenni egy rácsot, vagy padlopont és máris burkolható.

18. Mennyibe kerül a karbantartás?

Egy nagyon fontos szempont a gazdaságosság megítélésében, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak, a rendszeres karbantartási költség: ilyen nincs a rendszerünkben. Azt javasoljuk, hogy mielőtt bármely fűtési rendszer mellett teszi le a voksát, előbb számolja ki, mennyibe kerül a kazán karbantartása, és különösen, hogy mennyi a hőszivattyú TCO-ja (Total Cost of Ownership), magyarul mennyi a teljes tulajdonosi költség. Úgy hangzik, mint "30.000 forint erre kell, 30.000 forint arra" feltéve, hogy nincs nagyobb gond, de tapasztalataink szerint ezek a járulékos szervizelési költségek sokkal többet tesznek ki, mint amennyit ezek a megoldások megtakarítanak. Ráadásul nem lehet azokat megkerülni, mert elveszik a berendezés garanciája.

Nálunk ezzel szemben nincs sem karbantartási költség, sem kötelező szervizelési díj. Garancia pedig ugyanúgy él.

Kapcsolatba lépnél velünk?

© ieco.hu 2023 | Minden jog fenntartva
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen!